Thuiswerken doe je zo

Het concept thuiswerken is nog nooit zo relevant geweest als nu. Met de COVID-19 crisis die niet snel lijkt te minderen, is het werken vanuit thuis niet meer enkel een luxe, maar ineens een standaard en een echte vaardigheid geworden. In deze 3-delige handleiding geef ik essentiële tips op drie belangrijke aspecten van het werken vanuit huis: productiviteit, gezondheid en communicatie. In dit eerste deel: productiviteit!

Productief vanuit thuis werken

Het zo snel en goed mogelijk af krijgen van je werk is natuurlijk een van de zaken die je het liefst wilt als je vanuit huis werkt. Het liefst zonder al te veel afleidingen. Maar hoe pak je dat nu aan met al die rondrennende kinderen (of partners), de wasmachine die aan het piepen blijft en het bekende ‘Ah, ik kan nu mijn serie kijken terwijl ik werk!’-fenomeen.

Zorg voor een vaste werkplek

De meesten van ons die thuiswerken kunnen het gros van het werk op de laptop doen. Dat is handig, want dan kun je met het mooie weer lekker in de hangstoel buiten je werk doen. Beter kan niet, toch?

In principe is dat ook zo en veel zaken (zoals vergaderingen) kun je prima volhouden zo. Maar voor de rest van het ‘echte’ werk, is het in mijn ervaring nodig om een vaste werkplek te hebben, met ARBO-waardige spullen en minimale afleidingen (kom ik zo nog op terug).

Focussen is een mindset en een vaardigheid!

Het komt niet vanzelf, het is niet voor niets een werkwoord.

Hoe meer je je op je werk richt in deze ruimte, hoe beter je het gaat associëren met werk en productiviteit. Let op, want dit werk andersom net zo! Hoe meer je je laat afleiden in deze ruimte, hoe minder je deze ruimte gaat zien en ervaren als ruimte om productief in te zijn. En geloof me, dan wordt thuiswerken ineens een heel stuk minder werken.

Minimaliseer afleidingen

Zet de notificaties op je telefoon uit. Leg dat ding weg. Stop met scrollen of swipen en focus. Wat ik zelf meestal doe is dat ik het geluid van mijn telefoon zo instel dat alleen oproepen nog geluid geven. Dan heb je niet het probleem dat je de oproepen van je baas mist. Voor de gevorderden is er ook de mogelijkheid om de notificaties per app in te stellen.

Aansluitend op het stukje ‘Optimaliseer je Werkplek’, moet je hier ook absoluut afleidingen minimaliseren. Als je niet voor een leeg, schoon bureau met minimale afleiding zorgt, zit je binnen de kortste keren weer snel even te swipen of (in mijn geval) tóch nog even dat ene level Super Mario World uit te spelen.

een opgeruimd bureau is zeer belangrijk voor de productiviteit
Een opgeruimd bureau is key!

Mocht je inspiratie nodig hebben om je bureau super ‘clean’ te krijgen, neem eens een kijkje op het Instagram account van CleanDeskSetup (echt een aanrader!).

Sluit je af met een noice cancelling koptelefoon

Er zijn voor mij in de afgelopen jaren twee essentiële investeringen geweest voor het succesvol kunnen thuiswerken: mijn volautomatische koffieapparaat en mijn koptelefoon met noise cancelling.

Een noise cancelling koptelefoon filters alle geluiden van buitenaf en zorgt ervoor dat je (afhankelijk van je budget) zo veel mogelijk stilte ervaart tijdens je werk. Ze kosten een stuk meer dan gewone koptelefoons, maar zie het alsof je er een ‘stukje rust’ bij koopt. En rust, normaliter, is in mijn ogen onbetaalbaar.

Zorg voor een routine

Bij het noemen van dit toch essentiële punt, krijg ik vaak dezelfde reactie: “Thuiswerken is de ultieme vrijheid. Waarom zou ik dan aan een routine beginnen?”. En gelijk hebben ze. Soort van.

Routine is in mijn mening een van de pijlers van productiviteit. Ik werk nu vijf jaar voor dezelfde werkgever (in Utrecht) en daarvoor ben ik tot – corona om de hoek kwam kijken – altijd iedere dag voor op en neer gegaan met de trein. Anderhalf uur heen, anderhalf uur terug. Iedere dag om 5 uur mijn bed uit, zodat ik in een lekker rustige trein alvast wat kan werken en weer wat op tijd naar huis kan. Ideaal.

vroeg opstaan een super tip om productief te zijn in de vroege uurtjes

Nu werk ik sinds maart vorig jaar thuis en wat denk je? Iedere dag sta ik om 5 uur op, niet snoozen, en volg ik (grotendeels) hetzelfde schema. Omdat ik door ben gegaan met wat ik altijd heb gedaan, bleef ik in die productieve modus zitten.

Zo merk ik aan mezelf (en dit hoor ik van anderen die dit doen ook terug) dat ik ’s ochtends net zo productief ben als anders, terwijl ik moeite heb met focussen en op gang komen op de dagen dat ik (per ongeluk) afgeweken ben van dit schema. Met een routine gaat je lichaam zich op tijd ‘aanpassen’ aan het schema en zorg je ervoor dat je er iedere mentaal scherp op blijft.

Lees meer over productiviteit en thuiswerken

Dit was mijn spr… post over het verbeteren van productiviteit als je thuis werkt. Er zijn echter nog twee heel belangrijke hoofdstukken nog niet behandeld: gezondheid en communicatie. Deze worden in de volgende delen besproken. Blijf de blog dus goed in de gaten houden via de nieuwsbrief of Instagram!

Heb je nog andere vragen of heb je hulp nodig met je computer? Bel of stuur dan een berichtje via WhatsApp (06-86263078) of laat het weten via het contactformulier onderin op de homepagina.

Categories:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hou mij op de hoogte!

Abonneer je op de FerCom nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze handleidingen, services, artikelen en nieuws per email.

Bedankt voor het abonneren!

Er is iets fout gegaan

%d bloggers liken dit: