recht zitten is heel belangrijk bij het thuiswerken

In het eerste deel van de handleiding ‘Thuiswerken: Zo doe je dat!’ lag de focus op productiviteit. Dat is natuurlijk belangrijk in je werk, maar laten we onszelf niet vergeten. In dit tweede deel behandelen we namelijk je eigen gezondheid.

Zorg voor een goede houding

‘Je eigen gezondheid’. Klinkt vrij belangrijk, toch? Waarom zie ik dan zoveel mensen die (onaangekleed) thuiswerken half weggegleden achter hun bureau zitten alsof ze geen spier in hun lijf meer hebben?

Ik weet het, letten op je houding is vervelend en al helemaal als je de neiging hebt om iedere keer terug te zakken naar die gebogen houding. Maar neem maar eens een paar minuten de tijd om je huidige houding goed te analyseren. Vaak is die niet ‘redelijk oké’ of ‘best prima eigenlijk’, maar ronduit ‘erbarmelijk’.

recht zitten is heel belangrijk bij het thuiswerken

Ironisch genoeg, terwijl ik bovenstaande alinea schrijf, merk ik dat ik zelf met voorover gebogen schouders in een ongezonde houding zit te werken. Dus: goed gaan zitten, schouders recht en benen gewoon normaal op de grond.

Thuiswerken met de juiste spullen

Op je werk is er vaak in ieder geval iemand die de ARBO-regels (al dan niet vluchtig) heeft nagelezen en op basis daarvan een enigzins verantwoorde werkplek in elkaar getoverd, compleet met verstelbare stoelen, kantelbare monitoren en in hoogte te verstelbare bureau’s.

Heb jij dat thuis ook? Ik heb de afgelopen weken wat mensen in mijn omgeving gevraagd en het antwoord was helaas niet heel positief. De meesten hadden een fatsoenlijk bureau, maar daar was het ook mee gezegd.

Wist je dat veel werkgevers regelingen hebben voor het aanschaffen van bureaustoelen, monitorstandaarden, bureau’s, e.d. voor thuiswerken? Vraag er maar eens naar.

Let op je ogen

Zeker als je veel of zelfs de hele dag (guilty…) achter een beeldscherm zit, kan dat schadelijk zijn voor je ogen. Op kantoor ben je vaak wat sneller geneigd om even wat met een collega te kletsen of een bakje koffie te halen, waardoor je jezelf (letterlijk) distantieert van je beeldscherm. Het lang naar een (fel) beeldscherm staren kan negatieve gevolgen hebben voor je ogen en dat moeten we natuurlijk niet hebben.

Oplossing? De 20/20/20 regel. Iedere 20 minuten neem je 20 seconden pauze van je beeldscherm en probeer je minstens 20 voet (zo’n 6 meter) ver te kijken, bijvoorbeeld uit het raam. Hierdoor raken je ogen minder snel vermoeid.

vermoeide ogen is een veel voorkomend probleem bij thuiswerken

Een gerelateerd probleem is de felheid en de hoeveelheid blauw licht in onze beeldschermen. Zeker in de ochtend en in de avond is het niet goed voor je ogen om je beeldscherm op z’n felst te zetten. Als je de hele dag achter de computer zit, is een bril met blauw licht filter een godsgeschenk.

Veel besturingssystemen hebben de mogelijkheid om blauw licht te verminderen met software, vaak zelfs automatisch met de ochtend en avond. Hierover schrijf ik zo snel mogelijk een extra artikel, dus blijf de blog in de gaten houden en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief.

Een laatste tip is om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende licht in de kamer aanwezig is, het liefst natuurlijk licht. Hierdoor komt de felheid van de monitors ook wat minder binnen en blijf je ook nog eens beter wakker.

Neem dit alsjeblieft aan van iemand die een oogsterkte van ongeveer -14 aan beide kanten heeft. Mocht dit een video zijn, zou ik hier met toeters, bellen en vuurwerk alle aandacht op richten, zodat het op je netvlies gebrand staat (sorry voor de flauwe woordgrap):

Zorg voor voldoende rust voor je ogen door ze op tijd rust te geven en ervoor te zorgen dat er altijd voldoende licht aanwezig is, zeker als je lang achter een beeldscherm zit. En ja, dit geldt zéker ook voor kinderen!

Vind jouw ‘uit’ knop

Wat voor veel mensen niet meer betekent dan het afsluiten van de computer, is het ‘afsluiten’ van je focus en je werk mindset ook enorm belangrijk voor je gezondheid.

Zelf heb ik hier vooral in het begin mee zitten worstelen. Na het werk sluit ik de computer af, ga naar beneden en schuif aan bij het eten. Vervolgens zit je nog met je gedachten bij die ene factuur, dat probleempje met die klant of dat emailtje waar je al de hele dag tegenaan aan hikken was. Het resultaat? Jij kan je rust niet vinden en je partner vindt het vervelend dat je niet luistert.

Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen. Allereerst het meest voor de hand liggende: ga niet gelijk naar beneden of stop wat eerder. Pak even een momentje voor jezelf om uit die werksfeer te geraken. Wat voor mij altijd helpt is meditatie, maar andere voorbeelden zijn muziek maken, lezen, een potje gamen of een rondje wandelen.

Meditatie

Scroll nou niet meteen weg bij het lezen van het woord ‘meditatie’. Bij het noemen van het woord alleen al, halen veel mensen (die zichzelf daar ‘te nuchter’ voor noemen) hun schouders op en grinniken wat. “Dat is allemaal veel te zweverig, dat gaat mij nooit helpen”.

Bullshit.

Het aantal wetenschappelijke onderzoeken naar mindfullness en meditatie is niet bij te houden en keer op keer komen we nieuwe voordelen tegen en zeer zelden ook maar één zinnig nadeel, behalve dat sommigen het ‘tijdverspilling’ vinden.

meditatie is een fantastische tool om weer tot rust te komen en om je 'uit' knop te vinden

Ik was ook zo. Een jaar geleden ben ik begonnen met ademhalingsoefeningen en meditatie oefeningen. Het resultaat is dat ik in ieder geval grotendeels dankzij die oefeningen veel scherper ben op de momenten dat ik het nodig heb en veel gemakkelijker mijn ‘uit’ knop kan vinden en de rust terug te laten keren. Thuiswerken is hierdoor een stuk ‘makkelijker’ geworden, zowel voor mij als mijn omgeving.

Probeer het nou maar. Er zijn honderden apps en artikelen online te vinden hierover en ik raad je aan om zelf wat onderzoek te doen. Om te beginnen heb je hier een handig artikel.

Lees meer over productiviteit en thuiswerken

Hopelijk heb je nu een beter beeld van hoe je ‘gezond’ kunt thuiswerken. Er is echter nog een belangrijke hoofdstukken nog niet behandeld: communicatie. Blijf de blog dus goed in de gaten houden via de nieuwsbrief of Instagram!

Heb je nog andere vragen of heb je hulp nodig met je computer? Bel of stuur dan een berichtje via WhatsApp (06-86263078) of laat het weten via het contactformulier onderin op de homepagina.

Categories:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hou mij op de hoogte!

Abonneer je op de FerCom nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze handleidingen, services, artikelen en nieuws per email.

Bedankt voor het abonneren!

Er is iets fout gegaan

%d bloggers liken dit: