Voor het uitzoeken van een computermuis is de vorm en grootte zeer belangrijk

Als je weer eens lekker achter de computer kruipt, is de kans vrij groot dat je met de computermuis te maken gaat krijgen. Voor iets waar je zo gretig veel gebruik van maakt, kun je maar beter zorgen dat je een muis hebt die perfect bij jou en jouw behoeftes past. Maar hoe vind je zo’n muis nou? Simpel, je leest het hier natuurlijk!

Bedraad of draadloze computermuis?

We beginnen simpel. Beide kanten hebben, zoals vele vragen in dit artikel, ieder z’n voor of nadelen. Een bedrade muis lijkt voor sommigen achterhaald, maar biedt zeker ook voordelen en wordt door velen zelfs nog vaak geprefereerd.

Een bedrade muis krijgt de stroom via de kabel en behoeft dus geen batterijen. Handig, maar je als je jouw bureau niet netjes indeelt, zit je natuurlijk wel altijd met een kabel te jengelen. Daarbij is er bij een bedrade muis, net als dat het met internet vaak het geval is, geen vertraging. Dit is vooral belangrijk voor ons gamers, omdat wij natuurlijk geen headshot mogen missen.

Een draadloze muis biedt dan weer wat meer vrijheid en je zit niet met het gerommel van kabels. Dat is natuurlijk handig, maar je zit wel met het opladen van de muis of het gebruik van batterijen. Mijn tip: gebruik een setje oplaadbare batterijen en you’re good to go!

met een draadloze muis heb je wat meer vrijheid

Laser of optisch?

Een computermuis ‘leest’ de bewegingen ofwel met LED-technologie (optisch) of een laser.

Een laser muis is een stuk preciezer en kan op bijna ieder oppervlakte gebruikt worden, maar is over het algemeen wat duurder. Een optische muis werkt niet op alle oppervlakten en is een stuk minder accuraat.

Over het algemeen geldt dan ook het advies: als het budget het toelaat, ga voor een muis met een lasersensor.

Hoeveel knoppen?

Alhoewel veel mensen denken dat twee knoppen en een scrolwieltje normaal is voor een computermuis, denken gamers daar vaak anders over. Het aantal knoppen op een muis kan namelijk flink oplopen en dat kán heel handig zijn. Het ligt er maar net aan wat je wilt.

Een muis met veel knoppen, zoals de Corsair Scimitar, is uitstekend voor gaming
Geloof me, wat het aantal knoppen betreft, kun je een hoop kanten op!

Voor gamers die bijvoorbeeld veel MMO’s en MOBA’s spelen, is een muis met minimaal 9 knoppen aan te raden, zoals de Corsair Scimitar die je hiernaast ziet, die heeft er zelfs 17!

Ook voor programmeurs of mensen die veel sneltoetsen gebruiken, is een muis met wat meer knopjes handig.

Voor de meesten echter, is een muis met twee of vier knoppen het handigst. Ik raad in ieder geval de muizen met minstens vier knoppen aan, dan heb je namelijk ook nog de mogelijkheid om tijdens het surfen op internet snel naar de vorige en volgende pagina te gaan.

De review van de computermuis op het plaatje (de Corsair Scimitar) komt overigens zo snel mogelijk op de website te staan! Abonneer je daarom snel op de nieuwsbrief en mis niets.

Vorm en grootte; Geen computermuis is hetzelfde

Sla dit stuk niet over. Echt niet. Ik weet het, het klinkt saai en je hebt waarschijnlijk nu toch nergens last van, dus waarom er nu op letten? Geloof me, het uitzoeken van de verkeerde computermuis merk je veel sneller dan dat je zou willen.

Wat betreft de grootte, is er een goede vuistregel bedacht: Hoe dichter de lengte en breedte bij 60% van de lengte en breedte van jouw handen komt, hoe waarschijnlijker het is dat de computermuis lekker in je hand ligt. 

Veel mensen kiezen voor een kleine muis bij een laptop, omdat dat makkelijk meenemen is. Echter, let hier goed mee op! Een te kleine computermuis kan leiden tot het onnodig strekken van spieren, wat tot RSI-klachten kan leiden.

Voor het uitzoeken van een computermuis is de vorm en grootte zeer belangrijk
Wat voor muis je ook kiest, let alsjeblieft goed op de vorm en grootte. Zorg ervoor dat het bij je hand past en dat je geen last krijg van kramp

Naast grootte is ook vorm belangrijk. Ook hier zijn heel wat verschillen. Qua oriëntatie heb je muizen specifiek voor links- en rechtshandigen, of muizen die over het algemeen gebruikt kunnen worden.

Maar denk bijvoorbeeld ook aan verticale muizen, waarbij de hand in een veel natuurlijkere en ergonomisch verantwoorde positie ligt. Ook hierdoor verminder je kans op RSI-achtige klachten.

Als je graag ergonomisch verantwoord wilt gaan muizen…

…is naar mijn mening de Logitech M570 de meest ideale oplossing.

Als je graag ergonomisch verantwoord wilt gaan muizen, is naar mijn mening de Logitech M570 de meest ideale oplossing. Deze muis bedien je niet door de gehele muis te bewegen, maar door met je duim de trackball te bewegen. Dit zorgt voor een hoop rust in je hand en pols.

Bonus: Apple Magic Mouse 2

Tot dusver heeft dit artikel een heel algemeen beeld gegeven van verschillende soorten muizen, ongeacht besturingssysteem.

Echter, als kleine toevoeging wil ik toch nog even de Magic Mouse 2 van Apple aandragen voor de mensen met een MacBook of iMac.

De mensen met een MacBook weten waar ik het over heb. Het touchpad van deze laptops is fenomenaal en bijzonder handig in gebruik. Nu heeft Apple dat heel fijn in de Apple Magic Mouse 2 aangebracht, voor de mensen die een iMac hebben.

Voor de mensen met een iMac (en die gewend zijn aan MacOS), kan ik deze muis van harte aanbevelen.


Heb je nog andere vragen of heb je hulp nodig met je computer? Bel of stuur dan een berichtje via WhatsApp (06-86263078) of laat het weten via het contactformulier onderin op de homepagina.

Categories:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hou mij op de hoogte!

Abonneer je op de FerCom nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze handleidingen, services, artikelen en nieuws per email.

Bedankt voor het abonneren!

Er is iets fout gegaan

%d bloggers liken dit: