Deze afbeelding laat zien dat de Qost USB hub verschillende poorten ondersteunt

Laptops worden steeds kleiner, lichter en handzamer. Al snel zul je zien dat er enkel nog een handjevol USB-C poorten aanwezig zijn om alles mee aan te sluiten, zoals op de meest recente Apple MacBook modellen. Wat als je een 2e scherm wilt aansluiten? Of een gewone USB-stick? Om al mijn apparaten aan te kunnen sluiten op mijn MacBook (met enkel haar 4 USB-C poorten) heb ik toch echt een USB-C Hub moeten aanschaffen. Er zijn er flink wat op de markt, met allerlei combinaties van poorten en adapters en de Qost USB-C Hub 8-in-1 adapter lijkt alles te hebben. Maar is de kwaliteit ook voldoende?

Wat zit er allemaal op?

De belangrijkste vraag is natuurlijk: “welke adapters en poorten heeft de Qost USB-C Hub 8-in-1 adapter?”. Daar kunnen we kort en simpel over zijn. De hub heeft 2x USB-C en 2x USB-aansluiting, 1x Ethernet-aansluiting, 1x 4K HDMI-aansluiting en een MicroSD en SD aansluitingen. De hub zelf verbind je gemakkelijk met de USB-C kabel die er al aan vast zit.

Deze afbeelding laat zien dat de Qost USB hub verschillende poorten ondersteunt

De hub biedt dus de mogelijkheid om bijvoorbeeld een toetsenbord, muis, tweede scherm en internetkabel aan te sluiten, terwijl je ook nog eens twee apparaten met USB-C kabel oplaadt. Voor de meesten zal dat dan ook wel genoeg zijn.

Compatibiliteit

De Qost USB-C Hub 8-in-1 Adapter past in principe op alle apparaten met een USB-C poort. Zelf heb ik ‘m gekocht voor mijn MacBook Pro, welke uitgerust is met enkel 4x USB-C poorten. Dit was plug & play voor mij en alles werkte meteen.

Let op: Dit product is getest op een MacBook Pro met Intel processor. Er heerst onduidelijkheid over of het werkt voor de MacBooks met Apple’s M1 chip. Onze tip: Let goed op de retourvoorwaarden van de winkel waar je deze aanschaft.

Hetzelfde verhaal gold ook voor mijn Windows desktop. Omdat ik nog geen USB-C aansluiting had en er geen adapter mee werd geleverd, moest ik er een USB-C adapter voor aanschaffen, zoals deze. Dat werkte op zich prima, maar het is wel weer een onderdeel dat je mee moet nemen, in het geval je nog geen USB-C aansluiting hebt.

Hoe snel is de Qost USB-C Hub 8-in-1?

Qua performance valt er niks te klagen over de Qost USB-C Hub 8-in-1. De ethernet aansluiting kan 1000 Mbps aan en de 4K HDMI-aansluiting kun je een 4K UHD scherm aansluiten met max 60Hz. De combinatie van een MacBook Pro, 32″ 4K monitor en de USB-hub werkt uitstekend en liet voor mij niets te wensen over.

Dit plaatje laat de grootte van de Qost USB hub zien ten opzichte van de 13 inch MacBook Pro

Het overschrijven van data gebeurt snel met de USB 3.0 poorten en de SDXC ondersteuning. In theorie heeft de USB 3.0 aansluiting een snelheid van 5Gbps, maar hoogstwaarschijnlijk ga je dat er niet uit krijgen als je meerdere apparaten tegelijkertijd aangesloten hebt. Voor onze doeleinden (getest met het overzetten van filmpjes en foto’s) bracht het echter genoeg snelheid om de meeste binnen enkele seconden over te zetten.

Het opladen van devices kan (op papier) heel snel gaan dankzij de 87W 3.0 PD USB-C aansluiting. Echter, houd er rekening mee dat dit een stuk minder wordt op het moment dat HDMI- en USB-aansluitingen tegelijkertijd in gebruik zijn.

Vorm en gemak

Het space grey ontwerp is strak en minimalistisch. De behuizing zelf voelt erg stevig en robuust aan en kan tegen een stootje, vergelijkbaar met de behuizing van de MacBook.

De USB-C kabel is echter aan de korte kant. Daarbij zit deze er vast aan en kan dus niet losgekoppeld of vervangen worden. Dit maakt het niet alleen wat vervelender meenemen, omdat de kabel kan gaan knellen, maar is de USB-kabel ook meteen de bottleneck van dit apparaat.

Deze afbeelding laat zien hoe groot de USB-kabel is

Met een lengte van 152mm, een breedte van 30mm, een hoogte van 13mm en een gewicht van ongeveer 60g is het apparaat handzaam en gemakkelijk mee te nemen. Het is echter vanwege de vastzittende kabel wel aangeraden om het toch in een bakje te vervoeren om kabelbreuk te voorkomen.

Ondanks de vele features wordt deze hub niet enorm heet. Andere geteste hubs werden al snel erg heet, vooral als je tegelijkertijd apparaten op aan het laden was en de HDMI-kabel had aangesloten. Bij de Qost valt het mee, het wordt wel warm, maar het kan bijvoorbeeld nog prima op je schoot liggen.

Prijs-kwaliteit verhouding

De Qost USB-C Hub 8-in-1 Adapter heeft een adviesprijs van 39,99. Daarmee valt het mooi ongeveer in het midden van de markt. Dankzij de ideale combinatie van aansluiting, relatief hoge snelheden en degelijkheid van de hardware, is het wat mij betreft de perfecte USB-C hub als toevoeging aan je MacBook, of eigenlijk iedere laptop.

Voor meer reviews van hardware en software, neem vooral even een kijkje op de Reviews sectie en vergeet je niet in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hou mij op de hoogte!

Abonneer je op de FerCom nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze handleidingen, services, artikelen en nieuws per email.

Bedankt voor het abonneren!

Er is iets fout gegaan

%d bloggers liken dit: