Sneller internet, wie wil dat nou niet? In veel gevallen wordt er (terecht) geadviseerd om te investeren in een betere netwerkverbinding bij uw internetprovider, een betere router, nieuwe bekabeling en ga zo maar door. Maar wat nou als u uw internetsnelheid met een paar Mbps kunt verhogen met een simpele truc?

Als eerste: De oplossing voor sneller internet

In mijn mening dienen dit soort quick tips / tutorials snel ter zake te komen. Als u niet geïnteresseerd bent in de techniek achter deze tips, hoeft u daar niet mee lastig gevallen te worden. Daarom allereerst de oplossing voor sneller internet, zowel voor Windows als voor Mac.

Belangrijk! Deze tip werkt alleen voor de snelheid van het downloaden. De uploadsnelheid zal gelijk blijven. Zie hier allereerst het resultaat van het toepassen van deze truc:

De downloadsnelheid voor de aanpassingen
Dit is de internetsnelheid vóór het toepassen van deze truc
De downloadsnelheid na de aanpassingen
Dit is het resultaat van de internetsnelheid ná het toepassen van deze truc

Sneller Internet: Windows

Open allereerst uw Netwerk & Internet instellingen door rechts onderin uw Windows menubalk met de rechter muisknop op het internet icoontje te klikken. Kies vervolgens ‘Open Network & Internet settings’.

Instructies voor het openen van het 'Open Network & Internet settings' venster

U krijgt nu het ‘Netwerk & Internet settings’ venster te zien. Hierin dient u onder het kopje ‘Advanced network settings’ enkel op ‘Change adapter options’ te klikken.

Instructies voor het openen van het 'Change Adapter options' venster

U krijgt wederom een popup. Hier kiest u de netwerk adapter die voor u van toepassing is (vaak is dat degene zonder rood kruisje en waar Ethernet in staat). Klik met de rechter muisknop en selecteer ‘Properties’.

Instructies voor het openen van het 'Adapter Properties' venster

In de nieuwe popup (ik weet het, er zijn nogal wat popups in Windows) scrollt u een beetje naar beneden en selecteert u ‘Internet Protocol Version 4’ en vervolgens op ‘Properties’.

Instructies voor het openen van het 'IPv4' venster

Het enige wat u nu nog hoeft te doen is onderaan bij DNS-instellingen het tweede vakje (‘Use the following DNS server addresses’) aan te vinken en vervolgens de getallen ‘1.1.1.1’ en ‘1.0.0.1’ in te vullen, zoals hieronder staat aangegeven. Kies vervolgens ‘OK’.

Instructies voor het instellen van de IPv4 DNS-resolver

We gaan hetzelfde doen voor ‘Internet Protocol Version 6’. Deze staat net wat meer onderaan in de lijst. U geraakt op dezelfde manier op deze instellingen als voorheen. Let er wel op dat de ‘Preferred DNS Server’ en ‘Alternative DNS server’ nu anders zijn. Kopieer de volgende teksten:

Voor ‘Preffered DNS server’: 2606:4700:4700::1111

Voor ‘Alternative DNS Server’: 2606:4700:4700::1001

Instructies voor het instellen van de IPv6 DNS-resolver

Sluit af door overal op ‘Ok’ te drukken en de menu’s af te sluiten. Voilà! U heeft nu sneller internet. Als u geen Mac apparaten heeft, kunt u het volgende stuk overslaan. Als u wilt weten wat u nu eigenlijk precies heeft ingesteld, scroll dan naar beneden voor de uitleg.

Sneller Internet: Mac

Ditzelfde trucje is ook gemakkelijk in te stellen op Mac apparaten. Sterker nog, het gaat iets gemakkelijker. Open Systeemvoorkeuren, klik op ‘Netwerk’ en dan op ‘Geavanceerd’.

Instructies voor het openen van de DNS-instellingen op Mac

Klik op het tabblad ‘DNS’ en dan kunt u onderaan op het ‘+’-icoontje om een eigen DNS-resolver toe te voegen. Vul voor IPv4 en IPv6 de volgende waarden in:

  • 1.1.1.1
  • 1.0.0.1
  • 2606:4700:4700::1111
  • 2606:4700:4700::1001
Instructies voor het instellen van de eigen DNS-servers voor IPv4 en IPv6

Om deze instellingen op te slaan, klikt u op ‘OK’ en dan ‘Toepassen’. Gefeliciteerd, ook u heeft nu op uw Mac sneller internet met deze nieuwe DNS-instellingen. Als u wilt weten wat u nu eigenlijk precies heeft ingesteld, lees dan snel verder. Zo niet, dan wijs ik u graag nog op het volgende:

Heeft u nog andere vragen of heb je hulp nodig met je computer? Laat het weten via het contactformulier onderin op de homepagina. Vergeet niet om u te abonneren op de nieuwsbrief via het oranje blok rechts bovenin op deze pagina om op de hoogte te blijven van de handigste tutorials en koopgidsen.

De uitleg: wat is DNS?

Maar, wat heeft u nu eigenlijk aangepast om sneller internet te krijgen? U heeft de DNS-instellingen van uw internet adapters aangepast, zodat het gebruik maakt van Cloudflare’s DNS-resolver.

Alle websites hebben een IP-adres. Dit is een numeriek adres van een apparaat op een netwerk. Ieder apparaat dat aan is gesloten op het internet (en dus ook websites) heeft een IP-adres, zoals 185.232.248.114. Dit IP-adres verwijst naar de computer waar deze blog op gehost wordt. Echter, zoals u al raadt, deze IP-adressen zijn nou niet bepaald gemakkelijk te onthouden.

De oplossing: een DNS-Resolver

Een DNS-resolver lost dit probleem op. Het vertaalt een webadres (zoals www.google.nl) naar een IP-adres. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u ‘google.nl’ invult in uw browser. Uw browser stuurt het verzoek om ‘google.nl’ om te zetten naar een IP-adres door naar de ingestelde DNS-resolver. Deze zal vervolgens ‘google.nl’ omzetten naar het IP-adres, wat de browser kan gebruiken om de website op te halen.

De DNS-resolver die standaard wordt gebruikt, hangt af van het besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows of MacOS) en de configuratie van uw machine. Dit is echter niet altijd de snelste of de meest betrouwbare.

Het bedrijf Cloudflare heeft een eigen DNS-resolver gemaakt, genaamd 1.1.1.1, welke vaak wordt bekroond tot ‘De Snelste DNS-resolver’. Het is compleet gratis en (zoals u in deze tutorial heeft gezien) enorm makkelijk op te zetten. Als u de tutorial heeft gevolgd, zal Cloudflare’s 1.1.1.1 DNS-resolver worden gebruikt bij iedere request in de browser.

Wilt u meer weten over Cloudflare 1.1.1.1, bekijk dan hier hun uitgebreide uitleg over het onderwerp en hun product.

Heeft u nog andere vragen of heb je hulp nodig met je computer? Laat het weten via het contactformulier onderin op de homepagina. Vergeet niet om u te abonneren op de nieuwsbrief via het oranje blok rechts bovenin op deze pagina om op de hoogte te blijven van de handigste tutorials en koopgidsen.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hou mij op de hoogte!

Abonneer je op de FerCom nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze handleidingen, services, artikelen en nieuws per email.

Bedankt voor het abonneren!

Er is iets fout gegaan

%d bloggers liken dit: