In het artikel van twee dagen geleden schreef ik hoe je gemakkelijk screenshots kon maken op Windows. Het blijkt dat “screenshots maken mac” evengoed een populaire zoekterm is en dus kan eenzelfde tutorial dan niet uit blijven voor Mac. Bij deze dan ook antwoord op de vraag: screenshots maken op Mac, hoe doe je dat?

Apple heeft hier gelukkig een heel handige tool voor ingebouwd die op verschillende manieren gebruikt kan worden. We lopen ze stuk voor stuk even na.

Screenshot van het hele scherm

De klassieke screenshot hoe deze ooit is bedacht. Simpel, maar doeltreffend: er wordt een screenshot gemaakt van het complete scherm. Daar kan niet veel aan mis gaan, toch? Het is gelukkig ook niet heel moeilijk:

Hoe? Cmd + Shift + 3

Het resultaat wordt meteen op het bureaublad opgeslagen, maar daarnaast verschijnt er rechts onderin een klein venster. Als je daar op klikt, wordt de zojuist gemaakte screenshot geopend als afbeelding. Hier kun je – zoals bij alle afbeeldingen – het plaatje bewerken, delen of verwijderen.

Screenshot van een deel van het scherm

Wil je een screenshot van slechts een deel van het scherm? Ook dit is niet moeilijk. We pakken hetzelfde Cmd+Shift patroon en schuiven één plaatje op:

Hoe? Cmd + Shift + 4

De muisaanwijzer verandert nu in een kruisje met pixel coördinaten. Je kunt nu – als een selectietool – door de muis ingedrukt te houden en over het scherm te slepen een selectie maken van wat je wilt screenshotten. Het resultaat wordt – net als bij de andere methodieken – meteen op het bureaublad opgeslagen.

Screenshots met meer controle

Als je net wat meer controle wilt over hoe je een screenshot wilt maken, bijvoorbeeld als je de keuze wilt tussen het hele scherm, een specifiek geopend venster of een ‘vrije selectie’, dan kun je het beste deze combinatie proberen.

Hoe? Cmd + Shift + 5

Hiermee opent het screenshot overlay, waarmee je de volledige controle hebt over het maken en bewerken van de tool om een screenshot mee te maken. Met de eerste drie opties onderin bepaal je gemakkelijk van wát je een screenshot maakt. De twee opties in het midden betreffen het opnemen van je scherm (komen we in een later artikel op terug).

Met het Options menu kun je – net als op Windows – verschillende wat geavanceerdere dingen instellen, zoals een timer en de plek waar het opgeslagen wordt.

Screenshots van de Touch Bar (MacBook Pro)

Voor de mensen die een MacBook Pro met Touch Bar hebben, heeft Apple nog een andere screenshot tool in petto. Dat is – zoals je weet – namelijk ook een scherm en wist je dat je daar dus ook een screenshot van kunt maken?

Hoe? Cmd + Shift + 6

Ook dit screenshot wordt – net als de anderen – meteen opgeslagen op het bureaublad.

Dit waren vier handige manieren om snel en efficiënt een screenshot te maken op mac.

Heeft u nog andere vragen of heb je hulp nodig met je computer? Laat het weten via het contactformulier onderin op de homepagina. Vergeet niet om u te abonneren op de nieuwsbrief via het oranje blok rechts bovenin op deze pagina om op de hoogte te blijven van de handigste tutorials en koopgidsen.

Categories:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hou mij op de hoogte!

Abonneer je op de FerCom nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze handleidingen, services, artikelen en nieuws per email.

Bedankt voor het abonneren!

Er is iets fout gegaan

%d bloggers liken dit: